Danish Tech Challenge

DTU-startups vil gøre skibsfarten mere bæredygtig og overvåge havmiljøet med AI

Anemo Robotics og Tergy Sagava har begge kvalificeret sig til finalen i Danish Tech Challenge, en hardware-konkurrence, hvor iværksættere præsenterer deres forretningsidéer med mulighed for at vinde 500.000 kr.

Bioenergivirksomheden Tergy Sagava omdanner affaldsbiomasse til bæredygtige biobrændstoffer til skibsfart ved hjælp af en CO2-negativ proces.
 Hvis bioenergivirksomheden Tergy Sagava vinder Danish Tech Challenge, skal præmien bruges til at udføre en demonstration af deres biobrændstof om bord på et skib i år. Foto: Nejc Novak

Fakta

Hardware-konkurrencen er et fem måneders intensivt program, hvor deltagerne får adgang til sparring med rådgivere og mentorer, prototypeværksted samt eksponering overfor investorer.

  • Udvalgte startups har mulighed for at vinde Jyske Bank’s Startup Award og en pengepræmie på 500.000 kroner sponsoreret af Jyske Bank.
  • I mere end 10 år har DTU’s datterselskab DTU Science Park kørt programmet, der blev lanceret i 2014 som et udviklingsforløb støttet af Industriens Fond og målrettet teknologiske hardware-iværksættere, der arbejder med at bringe nye, fysiske produkter til markedet.
  • Over 100 hardware startups ansøger hvert år. Kun 15 bliver udvalgt til at starte i programmet.

Grøn tech til den blå industri

Hvis Tergy Sagava vinder Danish Tech Challenge, skal præmien bruges til at udføre en demonstration af deres biobrændstof om bord på et skib i år.

"Demoen udføres i samarbejde med vores førende kunder, og er nøglen til at opnå fuld kommerciel validering og sikre aftagelsesaftaler med rederier. Det giver os mulighed for at fokusere fuldt ud på at opskalere produktionen og levere mere biobrændstof til markedet," forklarer Jan Wilske.

En aftagelsesaftale indebærer, at en kunde forpligter sig til at købe en bestemt mængde af det producerede brændstof til en bestemt pris i en afgrænset periode. Dette er særligt vigtigt for at kunne tiltrække investorer og for at kunne skalere virksomheden.

For Anemo Robotics handler deltagelsen i Danish Tech Challenge lige så meget om at skabe opmærksomhed om den biodiversitetskrise, vi står i, som at vinde hovedpræmien:

"Problemet med biodiversitet er, at det er svært at måle og kvantificere. Vores mål er at gøre det gennemsigtigt og målbart, så folk kan forstå, hvor vigtigt det er," siger Nejc Novak og tilføjer:

"Vi går en ret travl sommer i møde, hvor vi skal bygge og implementere 25 nye kamerasystemer. Hvis vi vinder konkurrencen, vil vi bruge pengene til at hjælpe os med at nå vores næste milepæl med 50 kameraer. Det betyder, at vi skal udvide salgsindsatsen og opbygge det rigtige team til at fremme vores vision: at skabe autonome overvågningsstationer for havets biodiversitet."

Fakta

Virksomheden tilbyder undervandskameraer og AI-teknologi til overvågning af havmiljøer, hvilket kan hjælpe den maritime branche med at blive bedre til at beskytte biodiversiteten.

  • Deres teknologi samler og analyserer store mængder data om havet, som hjælper havbiologer med at finde forskellige livsformer uden at behøve kigge på dem manuelt.
  • Miljøbeskyttelse bliver kun vigtigere i fremtiden, og alle bygningsprojekter i havet skal monitorere påvirkningen.
  • Anemo Robotics' kameraer kan operere længe under vandet, hvilket gør monitoreringen sikrere og billigere.

Optimale betingelser for vækst

Deltagerne i Danish Tech Challenge kommer igennem et fem måneder langt vækstforløb med workshops, sparring og træning. Her får iværksætterne viden om 10 discipliner, såsom produktudvikling, teamdynamikker, patentering og salg, der er fundamentale for, at virksomheden kan vækste og komme på markedet.

"Danish Tech Challenge har hjulpet os med at gøre vores forretning skudsikker, især ved at sikre os nye kunder og ved at få Adam Nielsen, en ekspert i grøn omstilling med mere end 20 års erfaring i den maritime sektor, ombord i virksomheden," siger Jan Wilske om fordelene ved programmet.

Startuppene fokuserer på den samfundsmæssige udfordring, de løser, deres teknologiers indvirkning og produkternes strategi for at komme på markedet.

"Det største udbytte af Danish Tech Challenge har været udvidelsen af vores netværk med utroligt dygtige iværksættere, som både er inspirerende og har hjulpet os med at løse mere end et par problemer," siger Nejc Novak, hvis team består af syv medlemmer, herunder to havbiologer, som hjælper med at udarbejde biodiversitetsrapporterne.

Vækstprogrammet kulminerer med en finale, hvor seks startups pitcher deres forretningsidé til et awardshow den 8. april 2025 hos Microsoft i Lyngby. Vinderen udvælges af en ekstern jury.

Fakta

Virksomheden producerer klar-til-brug biobrændstof til skibsfart fra affaldsbiomasse (biogent råmateriale).

  • Biobrændstoffet kræver ingen opgradering eller raffinering og integreres problemfrit i den eksisterende marine infrastruktur.
  • Udover biobrændstof producerer deres teknologi også biokul. Det betyder, at Tergy Sagavas proces binder 10 ton CO2-ækvivalent pr. ton biobrændstof, der produceres, og leverer en kulstofnegativ løsning med kreditter for kulstoffjernelse.
  • Tergy Sagava gør det muligt for rederier at reducere deres udledning af drivhusgasser og overholde regler fra bl.a. Den Internationale Søfartsorganisation, FuelEU Maritime og EU's emissionshandelssystem. Derudover fungerer biokul som en vigtig løsning til den grønne omstilling i landbruget som gødning. Dette bidrager yderligere til øget bæredygtighed og miljøbeskyttelse.
Anemo Robotics har opfundet et undervandskamera, der med AI gør overvågning af havets biodiversitet nemmere og billigere.
Vinder Anemo Robotics konkurrencen, skal præmien bruges til at nå virksomhedens næste milepæl; at bygge og implementere 50 undervandskameraer, der benytter AI. Foto: Anemo Robotics

Kontakt:

Mads Rømer Svendsen Senior Program Manager DTU Science Park Telefon: +45 9292 1143