Sundhed

Forskere frygter øget spredning af mpox

Internationale forskere, herunder fra DTU Fødevareinstituttet, advarer om, at det igangværende mpox-udbrud i Den Demokratiske Republik Congo har potentiale til hurtigere at kunne sprede sig over landegrænser. Mpox-virusset har muteret, og den nye variant clade 1b er blevet bedre til at smitte.

DNA streng
 Foto: Colourbox

  • Mpox-virus er blevet bedre til at smitte, hvorfor spredningen sker hurtigere
  • Smitten hovedsageligt overføres via heteroseksuel kontakt
  • Smitten især spredes via sexarbejdere i tæt befolkede områder
  • Der er en stor underrapportering af tilfælde
  • Mpox-infektion sandsynligvis øger risikoen for, at gravide aborterer

Opfordrer til grænseoverskridende samarbejder for at stoppe mpox-virus

Forskningen tyder på, at den nye variant spreder sig hurtigt, primært gennem heteroseksuel kontakt, i tæt befolkede områder. 

”Lige nu ser vi, at mpox clade 1b spredes ukontrollerbart i den østlige del af DRC og Burundi, men stadig noget mindre andre steder i Østafrika. Der sker også en vis international spredning af virus, men vi forventer stadigvæk ikke en stor spredning uden for sygdommens epicenter i Østafrika. Spredningen kræver dog allerede nu opmærksomhed, og at man f.eks. undgår tæt, herunder seksuel, kontakt med andre i de nuværende risiko-områder,” siger Frank Aarestrup. 

Spredningen til nabolande giver ifølge forskerne behov for et udvidet grænseoverskridende samarbejde for at følge sygdomsspredningen, behandle patienterne og udbrede sundhedsoplysning til sexarbejdere. 

”Der skal handles lokalt via f.eks. en øget vaccinationsindsats og oplysning om spredningsveje. Derudover kan man i den øvrige verden advare mod rejser til risikoområder og specielt mod at have seksuel kontakt i de ramte områder,” siger Frank Aarestrup.

Forskerne har taget prøver fra 670 patienter, som var inficeret med mpox. Resultaterne viser, at 52,4% af de smittede var kvinder, mens 47,6% var mænd. Hovedparten af smitten var overført ved seksuel kontakt, men bredte sig også til tre personer fra sundhedspersonalet. 7 af patienterne døde, og 8 ud af 14 gravide kvinder aborterede. 

Forskerne har undersøgt mpox med udgangspunkt i Syd-Kivu-provinsen i Den Demokratiske Republik Congo, hvor smitten med clade 1b, startede i september 2023. 

GREAT-LIFE-projektet dumpede lige ned i mpox-udbrud

DTU Fødevareinstituttet koordinerer projektet GREAT-LIFE, der opbygger kapacitet til generelt at teste for sygdomsudbrud i Østafrika. Kapacitetsopbygningen fokuserer på at kunne udføre PCR-tests for virussygdomme lokalt ved hjælp af bærbart udstyr, hvilket hurtigt blev sat på prøve, da projektet tilfældigvis gik i gang sideløbende med, at der opstod et udbrud af mpox med den dengang ukendte nye variant clade 1b i Den Demokratiske Republik Congo. 

Mpox-udbruddet betød, at lokale forskere og sundhedspersonale omgående fik brug for den kapacitet og viden, som projektet skulle opbygge. GREAT-LIFE er ledet af professor Frank Møller Aarestrup, og DTU Fødevareinstituttets bidrag er at sætte lokale forskere i stand til hurtigere at gennemføre forskning og dermed komme med relevante resultater. GREAT-LIFE-projektet har under kapacitetsopbygningen:

  1. Som de første påviste den nye variant af mpox-virusset clade 1b
  2. Etableret en PCR-test, som kan påvise clade 1b 
  3. Påvist og undersøgt spredningen til Burundi 
  4. Og altså i denne artikel undersøgt spredningen i og væk fra byen Kamituga i DRC.
 

Den videnskabelige artikel er udgivet i Nature Medicine med en klausul om, at den ikke er redigeret, da tidsskriftet prioriterer hurtig adgang til forskningen.

Original titel: Epidemiological and genomic evolution of the ongoing outbreak of clade Ib mpox virus in the eastern Democratic Republic of the Congo

Den er udgivet af 16 forfattere fra seks forskellige lande: DR Congo, Rwanda, Danmark, Storbritannien, Spanien og Holland.

Forskningen er finansieret af: EU og EDCTP under Global Health EDCTP3 grant agreement No. 101103059, Greatlife projektet; EU Horizon 2020 grant VEO 874735; DURABLE (HERA finansieret netværk); Wildlife Conservation Network (WCN); Conservation Action Research Network (CARN) samt gennemført med hjælp fra Greatlife Mpox Consortium. 

Kontakt

Frank Møller Aarestrup

Frank Møller Aarestrup Professor, forskningsgruppeleder DTU Fødevareinstituttet