Bevaring er bedst
Ofte argumenterer byggefirmaer for, at det er bedre for klimaet at rive ældre boliger ned, fordi de er i dårlig energimæssig stand, hvorimod et nybygget hus kræver langt mindre energi at varme op.
Men ifølge Rune Andersen er det langtfra altid tilfældet. Han har været med til at regne på, hvad klimabelastningen er ved at energirenovere et parcelhus fra 1970 ved f.eks. at udskifte vinduer og isolere ydervægge, og sammenlignet det med at bygge nyt. Konklusionen er, at renoveringen belaster klimaet halvt så meget som et nybygget murstenshus.
”Det kommer selvfølgelig an på, hvor omfattende en renovering eller ombygning der skal til, men det kan stort set altid svare sig at bevare end at rive ned ud fra et klimamæssigt perspektiv,” siger Rune Andersen.
Klimamæssig bevaringsværdi
Men nogle gange er det billigere at rive ned og bygge nyt frem for at renovere, både for privatpersoner og bygherrer. Når man river en bygning ned, så betaler man ikke ejendomsskat, mens man bygger nyt, hvorimod man stadig hænger på udgifterne, mens man renoverer.
For Ikano Bolig vil det umiddelbart blive 3.000-4.000 kr. dyrere pr. kvadratmeter at bevare Høje Taastrups gamle rådhus end at rive det ned.
”Lige nu er det dyrere at transformere en bygning end at bygge nyt, hvilket et eller andet sted er helt sindssygt,” siger René Brandt og fortsætter:
”Men jeg har et håb om, at vi med dette projekt kan være med til at ændre på det.”
Derfor mener Rune Andersen, at det er nødvendigt at regulere byggeriet og gøre det mere attraktivt at renovere, bl.a. ved at gentænke, hvad der gør en bygning bevaringsværdig.
”Det eneste redskab, vi har til at regulere nedrivninger, er at gøre bygninger bevaringsværdige eller fredede,” siger han.
I dag er det meget få bygninger, som er fredede. Samtidig er bygninger opført efter 1960 typisk ikke undersøgt for bevaringsværdi, fordi de ved indførelsen af det såkaldte SAVE-system i 1990’erne til kortlægning og udpegning af bevaringsværdige bygninger blev betragtet som nye. I stedet foreslår Rune Andersen, at man opdaterer SAVE-systemet og indfører en klimamæssig bevaringsværdi, hvor man undersøger, hvor nemt bygningen kan omdannes, og potentialet for at spare CO2-udledninger, hvis man bevarer den.
”Man kan godt forestille sig, at kommuner i fremtiden afviser en nedrivning, fordi en ombygning vil skabe en stor klimagevinst, hvor argumenterne i dag hovedsageligt er arkitektoniske eller historiske,” siger Rune Andersen.
Ny tilgang
For Ikano Bolig har det medført en række andre fordele at
bevare rådhuset. Bygningen har et kælderareal på 5.000 kvadratmeter, som de
ikke ellers ville have fået, de genbruger træbrædder og massive døre, og de
eksisterende træer og stier bliver også bevaret.
Generelt tror Rune Andersen på, at renoveringer og
ombygninger er på vej frem. Tal fra Bygherrebarometeret 2024 viser, at
bygherrerne i stigende grad foretager renoveringer, mens nybyggeriet er
faldende.
”Vi ser flere og flere projekter, især i København, hvor
bygherrerne tænker i at transformere frem for at nedrive. Så jeg tror, at
mindsettet er ved at ændre sig,” siger Rune Andersen.